Lezingen

1. Agenda (voorjaar 2017)

affiche_sgt.paukeslag.jpg

  • Zondag 22/01/2017 (10u30-12u): voorstelling ‘Nel. Een zot geweld’ in Drongen, ter gelegenheid van Toast Literair.
  • Donderdag 26/01/2017 (20u): voorstelling van Sgt. Paukeslag Live Poetry Band in boekhandel De Reyghere in Brugge.
  • Donderdag 02/02/2017 (20u): voorstelling van Sgt. Paukeslag Live Poetry Band in boekhandel De Boekuil in Mortsel.
  • Vrijdag 10/02/2017 (20u): voorstelling ‘Nel. Een zot geweld’ in de bibliotheek van Duffel.
  • Zaterdag 11/02/2017 (14-18u): Peter Theunynck maakt handgeschreven, gepersonaliseerde en gesigneerde gedichten voor klanten van De Groene Waterman in Antwerpen. Een handgeschreven gedicht kost 20 euro, maar is gratis bij aankoop van een boek van Peter Theunynck.
  • Donderdag 16/02/2017 (20u): voorstelling ‘Nel. Een zot geweld’ in de Eerste Bergensche Boekhandel.
  • Zaterdag 18/02/2017 (11u): voorstelling ‘Nel. Een zot geweld’ in  bibliotheek Sans Souci in Elsene.
  •  Zaterdag 18/02/2017 (16u): voorstelling van ‘Engelenspoor’ (de nieuwe bundel van Jan H. Meier in het Poëziecentrum in Gent.

2. Soorten lezingen

Ik geef lezingen over poëzie, over de graphic novel ‘Nel. Een zot geweld’, over mijn roman  ‘De Slembroucks’ en over biografische onderwerpen (meestal ivm Karel van de Woestijne en zijn tijdgenoten). Hieronder vind je meer informatie over een lezing rond Karel van de Woestijne en WO1.

Lezing: Karel van de Woestijne
als oorlogscorrespondent

intocht Duitse troepen“Men hoort ze, lang voor men ze te zien krijgt. Het is als een schaaf, die over de hobbelige keien van den steenweg gaat…”

De oorlogsdagboeken
van Karel van de Woestijne

Hoe brengt Van de Woestijne het er af als oorlogscorrespondent? Hoe gaat hij om met Duitsers die op zijn vingers kijken? Een boeiende lezing over een dichter-journalist die in het bezette Brussel vecht om te overleven. Beluister de podcast van de lezing die ik op dinsdag 25 februari 2014 in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Gent hield.

Karel van de Woestijne is sinds 1906 correspondent van de Nieuwe Rotterdamse Courant in Brussel. Wanneer de oorlog uitbreekt, blijft hij zijn stukken naar de NRC sturen. De NRC-lezers in het neutrale Nederland smullen van de dagboeknotities van de Brusselse correspondent. Zo krijgen ze een concreet beeld van de gebeurtenissen en levensomstandigheden in het bezette buurland. Hoofdredacteur Van der Hoeven noemt Van de Woestijnes oorlogsdagboek later ‘het sieraad van de courant’.

Dagboek van den Oorlog
Van augustus 1914 tot eind februari 1915 publiceert Van de Woestijne in de NRC zijn ‘Dagboek van den Oorlog’. Daarin heeft hij het o.a. over de intrede van de Duitse troepen in Brussel, de installatie van het nieuwe bewind, het isolement van de stedelingen in een bezette stad, de krijgsontwikkelingen (met de val van Antwerpen als hoogtepunt), het slagveldtoerisme, de voedselbedeling, de vluchtelingen, de luchtgevechten, de ‘draden des doods’,…

Het leven te Brussel
Eind februari 1915 verscherpt de Duitse bezetter de controle op de pers. Ook Van de Woestijnes moet voortaan langs de censor passeren. Hij past zich aan en kan blijven werken. In zijn nieuwe serie artikelen, ‘Het leven te Brussel’, geen ‘krijgsverrichtingen’ meer en ook geen grote nationalistische ontboezemingen. Alles lijkt naar wens te verlopen… tot Van de Woestijne naar Gent gestuurd wordt om verslag uit te brengen van de opening van de door de Duitsers vernederlandste universiteit…

Wilt u zelf een gesubsidieerde lezing met mij organiseren? Klik hier voor meer info.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s